De beste tips en trucs om autokrassen te verwijderen

De beste tips en trucs om autokrassen te verwijderen

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Deuken en krassen op je auto zijn natuurlijk erg vervelend. Hier vind je de beste tips en trucs om autokrassen te verwijderen. Gelukkig is het vaak makkelijk om het zelf thuis te verwijderen. Er zijn een aantal producten hiervoor ontwikkeld maar die voldoet niet altijd zoals het zou moeten horen.

Hoe komen krassen op je auto

Autolak is opgebouwd uit verschillende lagen met de bedoeling om het metaal van je auto te beschermen tegen verwering, roest en andere schadelijke invloeden. De laklaag zorgt ervoor dat je auto er fantastisch uit ziet.  Krassen kunnen ontstaan als je met je auto te dicht langs een muur of barriere (bijvoorbeeld van een parkeerplaats) rijdt.

Of door spelende kinderen, onoplettende supermarktbezoekers met een winkelwagentje, en door fietsers die te dicht op je auto langskomen. En dan zijn er ook nog een flink aantal natuurlijke gebeurtenissen die de lak van je auto met geweld kunnen verwijderen. Vallende takken, opspattende steentjes en vogels.

Hoe is autolak opgebouwd

Het is belangrijk om te weten hoe autolak is opgebouwd en welk middel in jouw situatie gaat helpen. Je moet weten dat autolak uit meerdere lagen bestaat, die allemaal hun eigen functie hebben.

  • Op het metaal van de carrosserie wordt eerst een laag grondlak aangebracht. De kleur van deze grondlak is lichtgrijs tot wit. Het doel van de grondlak is om te zorgen dat de bovenliggende laklagen beter hechten aan het metaal van je auto.
  • Als een grondlaklaag droog is, wordt daar in de fabriek de gewenste tint kleurlak aangebracht. Dit is de lak die de kleur van jouw auto bepaald. Maar het is nog niet de bovenste laag.
  • De kleurlaag wordt overgespoten met een laag blanke lak, die zorgt ervoor dat de kleurlaag gaat schitteren. Deze toplaag is bovendien zo samengesteld dat hij bij uitharding extreem hard wordt. De blanke lak is dus de belangrijkste beschermlaag op je auto.

Diepe krassen

Zie je zilveren metaal in de kras? Dit is een zeer diepe kras die tot op het metaal van je auto komt en alleen door flinke kracht kan worden veroorzaakt. Dit type kras kan jij helaas zelf niet repareren. Ga naar de garage om de auto van een nieuw laklaagje op de kras te laten voorzien. Wacht hier niet te lang mee: lak is niet alleen mooi, maar beschermt het metaal van je carrosserie ook tegen roest.

Als het metaal gaat roesten, kan dat voor structurele schade aan de auto zorgen en er bovendien toe leiden dat de lak rond de beschadiging snel verder afgebrokkelt.

Is de kras wit of lichtgrijs van kleur? Dit is een diepe kras: de kras loopt tot op de grondlaklaag. Je zult waarschijnlijk even goed en onder meerdere hoeken moeten kijken voordat je het wit van deze laag ziet een vergrootglas kan je daarbij helpen. De doe-het-zelf oplossing voor een diepe kras tot op de grondlaklaag is een lakstift.

Met deze lakstift kan je met een kwastje de weggekraste kleurlak bijwerken. Je kiest hiervoor een kleurlak met de juiste tint. Zo zorg je ervoor dat je exact de juiste kleur lak gebruikt, en de kras zo onzichtbaar mogelijk wordt.

Breng de lak volgens voorschrift voorzichtig aan met het kwastje. Of, als het om een erg smalle kras gaat, met een tandenstoker, een speld of de snede van een stukje papier. Hoe voorzichtiger je zo’n nieuwe laag kleurlak op de kras aanbrengt, hoe minder zichtbaar die wordt.

Als de nieuwe kleurlak gedroogd is dan kan je daar boven een zogenaamde krasvuller bovenop gebruiken. Deze middelen vullen de blanke laklaag op, die immers ook is weg gekrast, en zorgen ervoor dat de kleurlaklaag weer beschermd is. Als alternatief kan je een scratch remover gebruiken, die de lak rond de kras voorzichtig polijst en de dieper gelegen kras minder zichtbaar maakt.

Door één van deze twee behandelingsmethoden te gebruiken krijg je het beste resultaat, en kan je er zelf voor zorgen dat de kras met het blote oog niet meer zichtbaar is.

Ondiepe krassen

Zit er wél een kras op je auto, maar zie je daarin geen witte laag? Dan is de lak beschadigd tot op de kleurlak. Je hoeft hiervoor geen lakstift te gebruiken, maar je kunt wel de kras opvullen en praktisch onzichtbaar maken met behulp van een krasvuller. Ook een scratch remover helpt je om de scherpe randen van de kras af te halen, en de opening dus egaler te maken. Als je dit voorzichtig doet, dan heb je een goede kans dat de kras na behandeling eigenlijk niet meer te zien is.

Is er sprake van een hele ondiepe kras die je alleen onder bepaalde hoeken ziet? Dit is een lichte kras waarbij alleen de blanke lak is weggesleten, en vaak nog niet eens in zijn geheel. Dit zijn krassen die vooral optreden op auto-onderdelen die intensief gebruikt worden. Bijvoorbeeld door sleutels die langs de deuropening of de sleutelgat van de achterklep glijden.

Op de voorkant en op de motorkap, waartegen bij het rijden vaak rondvliegende objecten afketsen. Je kunt deze krassen op meerdere manieren behandelen. Als de kras diep genoeg is, kan je er krasvuller voor gebruiken. Ook is het een prima optie om een scratch remover te gebruiken, die de kras egaliseert, zodat hij niet meer opvalt ten opzichte van de lak er rond.